Kiss Annamária

MY LITTLE WALHALLA

TRAVEL BLOG: Amit tudni akartál a sushiról, de sosem merted megkérdezni

2017. október 11. - Kissancsa

Ismered a mondást: valaki vagy imádja a sushit, vagy nem bírja, középút nincs. De győztek a japán konyha kedvelői, mert ők vannak többen. Ha csak most szántad rá magad, hogy elindulj a sushi tekercsekkel és nigri költeményekkel kirakott úton, ez a kisokos biztosan segíteni fog.  

Hogyan egyél pálcikával?

Egyik pálcikát a gyűrűsujjra helyezd, szorítsd a hüvelykujj tövéhez, másikat a középső ujj hegyéhez támaszd, miközben a mutatóujjad és a hüvelyked közrefogja – a két fadarab máris pálcikaemberke módjára táncol kezedben.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: „Most akkor a wasabit bele kell keverni a szójaszószba, vagy külön kell rákenni a falatra?”

Sokáig hittem tévesen, hogy az erejéről híres zöld vizitormát – leánykori nevén: wasabit – a szójaszószba mártott sushira szokás kenni, de nemrég japán fanok felvilágosítottak, hogy étkezés előtt, miután tálkába öntöttem a szójaszószt, fél teáskanálnyi pasztát fel kell benne oldani. Mi több, a gyömbért sem kell külön kezelni, az is mehet a lecsóba – micsoda képzavar! –, vagyis a szószba. Ám ha túl sósnak érzed a makit, ráteszed a gyömbért, így veszít sósságából.

Az egyik tálban lévő gyömbér miért piros, a másikban meg miért sárga? Hogyan csinálják ezeket?

A gyömbérgumókat meghámozzák, vékonyra reszelik, egy percre forróvízbe dobják, majd cukros ecetben pácolják. Sárga a természetes színe, rózsaszín akkor lesz, ha bébi gyömbért használnak, vagy ételfestékbe mártják (de ettől ne kenődj el).

Milyen rizsből készülnek a fogások, és miből van a haragoszöld, ehető „csomagolás”?

Ne a nálunk gyakran használatos „rizsát” képzeld el, hanem rövid szemű speciális japán szusirizst, ami rizsecettel, cukorral és sóval kombinálva, főzés során áll össze, szó szerint, hisz a japán rizs legfőbb ismertetőjegye ragadóssága – a noriból, azaz tengeri növényekből, főleg vörös algából készült zöld lap is jól rátapad.

Milyen sorrendben fogyaszd a sushit?

A gurmanok tojásossal kezdenek, ez az egyszerű feltét mutatja meg leginkább a séf hozzáértését. Ha a kóstolás meggyőző, jöhetnek a kockázatosabb halas ételek. A tofus édeskés, desszertnek is beillik, de nekem nem helyettesíti az igazit, a mochit (ami viszont nem sushi).

(...)

Kattints, ha tovább olvasnád a cikket!

(Fotó: iStock)

A bejegyzés trackback címe:

https://mylittlewalhalla.blog.hu/api/trackback/id/tr9312945177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.