Kiss Annamária

MY LITTLE WALHALLA

TRAVEL BLOG: Bali az ínyencek Mekkája

A balinéz konyháról

2018. február 08. - Kissancsa

bali_gyumolcs.jpgHa Balin nyaralunk, garantáltan megismerkedünk az indonéz konyha sava-borsával. Nem ússzuk meg az egészséges étkezést, szinte korlátlan a zöldség- és gyümölcskínálat – itt új értelmet nyer az „all you can eat”.

Trópusi gyümik közül jól ismerjük az ananászt, banánt, citrusféléket, mangót, papaját, sárga- és görögdinnyét, de még több olyat találni, amilyent még sosem láttunk – nemhogy a nevét tudjuk!

 

dragon_fruit.jpgIlyen a sárkánygyümölcs: érdes felületű és élénk ciklámen színű, utóbbi tulajdonsága miatt legalább olyan óvatosan bánjunk vele, mint a céklával, mert ez is mindent összefog. A salak íze nem hasonlít a homokéra – bocsánat a rossz szóviccért –, az ananászéra viszont nagyos is. Külsőre – hámozás után – a gesztenyét juttatja az eszünkbe. Hamis licsinek is hívják a szőrös-bozontos, hámozás után tényleg licsire emlékeztető rambutánt, zamata inkább a kiwi-alma-uborka kombóját idézi – ha valaki kóstolta ezt az egyveleget. A mangosztán a barackra hajaz, és a „ronda, de finom” kategóriában indulhat. Ha ez a gyümölcskosár nem volna eléggé egzotikus, ott van még a keserű dinnye: kicsi, keserű és ronda. De finom is?

bali_tavaszi_tekercs.jpgHúsos különlegességek közül a babi guling neve kelti fel a figyelmet. Nyárson sült szopós malacot jelent, rizst érdemes hozzá választani. Ez az étel nemcsak különleges fűszerezése miatt értékes, de azért is, mert Bali az egyetlen muszlim többségű ország, ahol nem tilos a disznóhús fogyasztás. Népszerű helyi eledel az aprópecsenye jellegű lawar rizzsel, ami készülhet disznóból, kacsából vagy marhából. A semur lidah rizses marhanyelv, szerecsendiós, cukros szószban. Sok helyen kínálják a megunhatatlan tavaszi tekercset.

 

(...)

Kattints, ha kíváncsi vagy a legnépszerűbb indonéz fogásra és tovább olvasnád a cikket, vagy ha elutaznál Balira!

(Fotók: Pelsőczi Andrea)

A bejegyzés trackback címe:

https://mylittlewalhalla.blog.hu/api/trackback/id/tr7913646742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.